icon facebook png 26 icon instagram icon instagram Erasmus+  Erasmus+  Erasmus+Erasmus+
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Literarni glasbeni večer

V četrtek, 1. junija 2023, so naši učenci na literarno-glasbenem večeru Ustvarjalnost ne pozna meja predstavili svoje pesmi, zgodbe in razmišljanja. Nekateri so se izrazili skozi glasbo in nam zapeli, zaigrali ter zaplesali. 

Večer nam bo ostal v lepem spominu.

Preberi več

Obvestilo

Spoštovani učenci in starši!

Zaradi optimalnega ravnanja s hrano, vas naprošamo, da tisti učenci, ki nimajo naročenega kosila, le-to naročijo vsaj en dan prej. To pomeni, da si učenci pridejo po listek en dan prej, kot nameravajo iti na kosilo.

 Hvala za razumevanje!

Medobčinsko tekmovanje v atletiki

V sredo, 17. maja, so se naši učenci od 6. do 9. razreda udeležili medobčinskega tekmovanja v atletiki.

Z učenci drugih 15 šol so se pomerili v teku na 60, 600 in 1000 m, v štafeti, skoku v daljino in višino. S tekmovanja smo prinesli 5 medalj v skokih in teku.

Imamo pa tudi lepo število učencev, ki so se uvrstili na področno tekmovamje, ki bo v Slovenski Bistrici.

 

Spoznavanje držav EU

V okviru dneva Evrope smo tudi letos sodelovali na prireditvi »Spoznavajmo države EU«. V petek, 5. maja 2023, smo se v mestnem jedru predstavili s stojnico, ki je bila letos posvečena Poljski.

Preberi več

Dvojna zmaga naših četrtošolcev

V četrtek, 11. 5. 2023, sta se dve ekipi učencev iz 4.a in 4.b razreda udeležili 2. predtekmovanja 15. Otroške varnostne olimpijade pod okriljem PU Maribor, ki jo je letos gostila Osnovna šola Kidričevo.

Preberi več

Bralno folklorni tabor: Lan – od semena do platna

Uvodna slika - lan

V petek, 21. 4. 2023, in soboto, 22. 4. 2023, smo z učenci 2., 4., 5. in 7. razreda izvedli bralno-folklorni tabor.

Na taboru smo spoznavali, kako poteka postopek obdelave lanu od semena do platna. Delavnice o lanu so za učence pripravili člani TD Destrnik. Poleg tega smo na taboru veliko brali, se igrali, peli pesmi, pekli slanike, likovno ustvarjali in plesali. Posebno doživetje je bilo spanje v šolskih prostorih.

Preberi več

Delavnice v Tehnoparku v Celju

V petek, 14. aprila 2023, je potekala strokovna ekskurzija za nadarjene in vedoželjne učence od 4. do 9. razreda.

Učenci so na delavnicah v skupinah obogatili znanja s področja naravoslovja in ekologije. Spoznali so tudi štirinožnega robota SPOT-a, ki ga lahko upravljajo misli.

Preberi več

Neobvezni izbirni predmeti za šolsko leto 2023/24

Spoštovani starši/skrbniki učencev 3., 4. in 5. razredov!

V šolskem letu 2023/2024 bomo v 4., 5. in 6. razredih v skladu z Zakonom o osnovni šoli izvajali neobvezne izbirne vsebine.

Neobvezni izbirni predmet učenec izbere prostovoljno. Vsako šolsko leto lahko izbere največ dve uri neobveznih izbirnih predmetov. Učne skupine organizira in oblikuje šola samostojno, skladno s predpisanimi normativi. V skladu z normativi bomo v šolskem letu 2023/24 izvajali največ 6 skupin neobveznih izbirnih predmetov v 2. VIO. Skupine bomo določili na osnovi vašega izbora.

Učencem ponujamo kot neobvezni izbirni predmet: dvourni predmet nemščino in enourne predmete: tehnika, umetnost, šport in računalništvo (predstavitev).

 

Izbirni predmeti za šolsko leto 2023/2024

Spoštovani starši/skrbniki učencev 6., 7. in 8. razredov!

V šolskem letu 2023/2024 bomo v 7., 8. in 9. razredih v skladu z Zakonom o osnovni šoli izvajali obvezne izbirne vsebine. Izbirni predmeti so način prilagajanja osnovne šole individualnim razlikam in interesom učencev. Učenec izbere 2 uri izbirnih predmetov, lahko pa tudi 3, če s tem soglašajo njegovi starši. Pouk izbirnega predmeta je na urniku praviloma eno uro na teden, razen izbirnega tujega jezika, ki je na urniku dve uri na teden. Nekatere vsebine lahko tečejo tudi po fleksibilnem urniku (blok ura vsakih 14 dni ali samo v enem polletju), izjemoma tudi strnjeno izven rednega urnika (ogledi, izleti ...). Obisk pouka izbirnih predmetov je obvezen, predmeti se ocenjujejo s številčnimi ocenami od 1 do 5. Učenec 7., 8. in 9. razreda, ki obiskuje glasbeno šolo z javno veljavnim programom, je na predlog staršev lahko oproščen sodelovanja pri izbirnih predmetih. O oprostitvi odloči ravnatelj.

Opozorila:

  1. Pozorno preberite navodila in seznam ponujenih izbirnih predmetov.
  2. Prijavo lahko izpeljejo le starši skupaj z vami. To pomeni, da se morajo starši prijaviti v eAsistenta s svojo kodo in boste skupaj izbrali obvezne izbirne predmete.
  3. Učenci v 7. in 8. razredih imate različne ponudbe, saj predmeta, ki ga obiskujete letos, drugo leto ne morete več obiskovati.

Morebitna vprašanja pošljite pomočnici ravnatelja, Viktoriji Bezjak, na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Tekmovanje s papirnatimi letali

V sredo, 5. aprila je v telovadnici potekalo šolsko tekmovanje s papirnatimi letali. Tekmovalo je 155 učencev od 1. do 9. razreda.

Učenci so tekmovali z letali, ki so jih izdelali sami. 

Preberi več

Sintetične poživitvene droge »spid«

Spoštovani starši,

strokovni delavci smo prestregli govorice, da naj bi mladostniki na Ptuju uporabljali sintetično poživitveno drogo, imenovano »spid« (ang. speed). Na naši šoli še sicer nismo zaznali prisotnosti te droge, vendar vas želimo seznaniti z aktualnim dogajanjem, saj gre za zdravju škodljivo snov, ki ima lahko ogromno negativnih posledic na otrokov razvoj in zdravje. Vljudno vas prosimo, da ste na to pozorni in da se po potrebi o tem pogovorite s svojim otrokom. V nadaljevanju vam posredujemo kratki opis droge in možne negativne posledice uporabe.

Spid je sintetična poživitvena droga v prahu, ki pospeši normalno delovanje telesa in poveča budnost, saj deluje od 6 do 8 ur. Po učinkih je zelo podobna kokainu, vendar je veliko cenejša. Na trgu se najpogosteje prodaja v obliki amfetamin sulfata. Ponavadi se pojavlja v obliki belega oz. rumenkastega praška ali paste. Spid je običajno precej razredčen oz. vsebuje druge primesi, vendar ga je možno dobiti tudi v zelo čisti obliki. Zaradi velikega razpona čistosti obstaja velika nevarnost predoziranja, kar lahko v primeru spida pomeni tudi smrtno nevarno zdravstveno stanje. Moč in čas delovanja sta odvisna od količine zaužite droge, načina jemanja, telesne teže in pogostosti uživanja. Spid naredi človeka budnega in pozornega, povzroči zmanjšanje apetita, pospeši srčni utrip, zviša krvni pritisk in pospeši dihanje. Povzroča tudi zvišanje telesne temperature. Zvišuje raven energije in pozornosti, posameznik pa se po zaužitju počuti veselo in samozavestno. Zaradi teh učinkov obstaja zelo velika nevarnost za razvoj psihične zasvojenosti. Spid se ponavadi uživa s snifanjem skozi nos, nekateri pa ga uživajo tudi oralno ali ga injicirajo. Med kratkoročne neželene učinke uživanja spida spadajo: utrujenost, razdražljivost, nemir, depresija, amfetaminska psihoza, predoziranje, vročinski udar, odpoved ledvic ter srčna in možganska kap. Dolgoročni neželeni učinki pa so: razvoj tolerance, zasvojenost, podhranjenost, izčrpanje, znižanje odpornosti, poškodbe notranjih organov, poškodbe možganov, strah, paranoja, halucinacije, motnje spanja, socialne težave ter motnje menstrualnega ciklusa.

Preventivni program "Krepitev družine"

Tudi letos prvi teden v aprilu pričenja preventivni družinski program "Krepitev družine". Trimesečni program (1x na teden, 2 uri v popoldanskem času) je namenjen družinam, ki potrebujejo pomoč in nasvete glede vzgojnih veščin, izboljšanja družinskih odnosov...

družina

 

Program je za družine BREZPLAČEN in ga izvaja Društvo za razvoj in izvajanje programov pomoči -  ARS Vitae, Ptuj.

Preberi več

V šolo samo zdravi

Spoštovani,
ponovno vas prosim, da

v šolo pošiljate izključno zdrave otroke.

Enako velja za vse starše/skrbnike/spremljevalce, ki otroka dostavite do šole.

Bogomir Širovnik, ravnatelj

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small