Na osnovni šoli Mladika na Ptuju delujejo trije pevski zbori. Najmlajši je pevski zbor, v katerem prepevajo vsi učenci prvih razredov.

Prepevajo slovenske ljudske in umetne pesmi, otroške izštevanke, igrajo na Orffova glasbila in se ob pesmih učijo preprostih koreografij. Cilj tega zborčka je predvsem razvijanje ritmičnega in melodičnega posluha in navajanje na zborovsko petje.

Učenci od drugega do petega razreda so vključeni v otroški pevski zbor, ki v tem šolskem letu šteje 70 pevk in pevcev. Pojejo enoglasne slovenske, tuje, ljudske in umetne pesmi slovenskih ter tujih avtorjev. Nastopajo na šolskih in krajevnih prireditvah, redno pa se udeležujejo tudi območnih revij otroških pevskih zborov.

Učenci od šestega do devetega razreda prepevajo v mladinskem pevskem zboru, ki šteje 45 pevk in pevcev. Njihov program vsako leto vsebuje od 15 do 20 pesmi, izbirajo pa večinoma dve in triglasne slovenske in tuje ljudske pesmi ter umetne pesmi slovenskih in tujih avtorjev. Svoje petje večkrat obogatijo z raznimi koreografijami, v lanskem šolskem letu pa so petju dodali tudi ritme zahodnoafriških bobnov. Zanje so se učenci in zborovodkinja skozi vse lansko šolsko leto izobraževali v delavnicah afriškega bobnanja, ki jih je vodil znani in priznani mojster Damir Mazrek iz Maribora.

Mladinski pevski zbor nastopa na šolskih in krajevnih prireditvah, redno se udeležuje območnih in medobmočnih revij mladinskih pevskih zborov, vsako leto pa priredijo dva celovečerna koncerta, na katerih nastopa tudi otroški pevski zbor.

Vsi trije pevski zbori delujejo pod vodstvom profesorice glasbe in zborovodkinje Jasne Drobne, ki svoje delo res opravlja z veseljem. Vsako leto organizira in izvede tridnevno pevsko šolo v naravi. Pevke in pevci se v teh dneh intenzivno posvečajo pravilni pevski tehniki, utrjujejo letni program in spoznavajo novo literaturo, predvsem pa se med seboj povežejo in začutijo zbor kot celoto. Zadnja tri leta pri izvedbi pevske šole v naravi sodeluje tudi učiteljica Karmen Ivančič, ki s pevkami in pevci dela predvsem na vokalni tehniki.

Otroški in mladinski pevski zbor OŠ Mladika sta posnela že tri zgoščenke, prvo z naslovom »Tam pod soncem je dežela…«, drugo z naslovom »Čarni kus (Black bird)«, ki je bila posneta za promocijo na Finskem, in tretjo z naslovom »Krila glasbe«.

Mladinski pevski zbor OŠ Mladika zagotovo sodi v sam vrh slovenskega mladinskega zborovskega petja, kar so dokazali v zadnjih dveh letih. Predlani so na 2. regijskem tekmovanju otroških in mladinskih pevskih zborov Štajerske in Prekmurja osvojili zlato priznanje. V lanskem šolskem letu so se preizkusili še na državnem tekmovanju v Zagorju ob Savi in prav tako prejeli zlato priznanje, po številu točk pa so pristali na visokem drugem mestu. Junija 2008 so se preiskusili še na mednarodnem tekmovanju v Olomoucu na Češkem, kjer so v konkurenci 18 zborov s 95 točkami dosegli 2. mesto in prejeli zlato medaljo

Vsako leto vsi trije zbori izvedejo dva celovečerna koncerta, prvega v decembru in drugega ob koncu šolskega leta. Mladinski pevski zbor se zadnji dve leti udeležuje tudi glasbenega festivala Attacca, katerega pobudnica in organizatorka je Karmina Šilec.

Petje na osnovni šoli Mladika zagotovo postaja in ostaja ena najbolj uspešnih dejavnosti.

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small