icon facebook png 26 icon instagram icon instagram Erasmus+  Erasmus+  Erasmus+Erasmus+
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Danes jemo v šoli hrano, ki je pridelana na ekološki način. 

Jedilnik:

  • za zajtrk smo imeli  bezgov čaj, prin kruh, ekološko pridelan domač zeliščni namaz,
  • za malico smo imeli ekološki pirin in pšenični mlečni zdrob, ter bio banano in jabolko,
  • za kosilo golaž iz govedine ekološke reje in ekološko polento za posladek pa ekološka jabolčna čežana in
  • popoldanska malica bio jogurt, pririn kruh in eko sadje. 

 

Ekološko pridelana prehrana uporablja izkušnje predhodnih generacij, vendar ne izključuje naprednih ekoloških tehnologij. Pri pridelavi ekološke prehrane je prepovedano uporabljati škropiva, ki so človeku lahko škodljiva (pesticidi ...).  Kvalitetna živila imajo visoko prehransko vrednost, so polnega okusa, ter krepijo naše zdravje. 

Ekološka pridelavna hrana je kontrolirana in ima ustrezn certifikat.

eko    

Nekaj o piri.

PIRA je zdrava žitarica s tisočletno tradicijo, je »prababica« pšenice. Njeno zrno je v lupini, zato jo je potrebno najprej oluščiti, nato zmleti in tako dobimo moko in zdrob.

Ima veliko zdravilnih učinkov. Minerali in vitamini, ki se skrivajo v njeni notranjosti, pomagajo telesu ohranjati in zadrževati zdravje.

Če vaš še zanima o skrivnostih pire:

Če sladkor v krvi neprestano niha, ga pira s svojo vsebnostjo kroma pomaga uravnavati in s tem vpliva tudi na naše razpoloženje in splošno počutje. Aminokislini, ki ju vsebuje, to sta triptofan in tirozin, povzročata občutek sreče. Prva je relaksant in pomaga uničevati nespečnost, druga pa zmanjšuje stres ... A tudi brez teh dejstev so ljudje pred davnimi tisočletji vedeli, kaj je dobro zanje, preprosto tako, da so to poskusili.

 

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small