icon facebook png 26 icon instagram icon instagram Erasmus+  Erasmus+  Erasmus+Erasmus+
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Čarna Kuhar, Liza Berlič in Frida Dimovski, učenke 7.a razreda, so izdelale tipno slikanico z naslovom Škratek spozna zimo, ki je zmagala na natečaju Oči na blazinicah prstov.

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije je septembra objavila natečaj za najboljšo tipno slikanico Oči na blazinici prstov, namenjen učencem od 5. do 9. razreda osnovne šole. Tipne slikanice so knjige, ki slepim in slabovidnim omogočajo, da besedilo in ilustracije tipajo in tako lažje razumejo njihovo vsebino ter uživajo ob slikah. Na zvezo društev je prispelo več kot 30 zanimivih in unikatnih slikanic, zato je imela komisija zelo zahtevno nalogo. Odločili so se, da 1. mesto podelijo slikanici Škratek spozna zimo, ki so jo ustvarile učenke naše šole. Prepričale so jih z izvirno zgodbo, z ilustracijami, na katerih se predmeti premikajo in z izbranimi materiali.

Knjigo so sedmošolke ustvarjale postopoma. Najprej je Čarna Kuhar napisala zanimivo zgodbo o škratku, ki pade z oblačka in spoznava zimske radosti otrok na Zemlji. Nato so zbirale različne materiale, ki so jih potrebovale za izdelavo slik in so na otip, po obliki in vonju čim bolj podobni dejanskim predmetom. Zatem so izdelale glavnega junaka - škratka (za vsako stran enega), pa oblake, drevesa, sneg, sani... Besedilo in izdelane predmete so nato lepile in vztrajno ustvarjale stran za stranjo. Uspelo jim je izdelati zanimivo tipno slikanico. Želijo si, da bi razveseljevala otroke, ki bodo s prsti raziskovali škratkove dogodivščine.

Čestitamo!

Mentorici Sonja Pišek in Marta Glatz

Škratek spozna zimo1

Škratek spozna zimo2

Škratek spozna zimo3

Škratek spozna zimo4

 

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small