icon facebook png 26 icon instagram icon instagram Erasmus+  Erasmus+  Erasmus+Erasmus+
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

V četrtek, 28. septembra 2023, je potekala ekskurzija za nadarjene in vedoželjne učence od 5. do 9. razreda OŠ Mladika na Ptuju.

Učenci smo najprej obiskali Center ponovne uporabe v Slovenskih Konjicah, kjer smo si ogledali predelane zabojnike za prevoz tovora, ki bi sicer končali na odpadu ali pa bi za njihovo drugačno predelavo potrebovali veliko količino energije. Tamkajšnja zabojnika sta primera, kako ponovna uporaba lahko deluje v praksi. Na njiju ni namreč nič novega, celo solarne celice na strehah enot so ponovno uporabljene.

V nadaljevanju poti smo se ustavili v Studenicah, kjer smo si na kratko ogledali izvir termalne vode ter v naravi pojedli malico.

Nato smo učenci aktivno spoznali Mednarodni center za samooskrbo ter poligon za samooskrbo Dole pri Poljčanah z gospo Ano Vovk, ddr. znanosti pokrajinske geografije in varstva okolja. Tam smo naredili preprosto analizo zemlje, se med drugim naučili kako pravilno umestiti grede na vrtove, kako kompostirati in še številne načine sobivanja z naravo.

Ob prihodu v šolo smo bili polni novih vtisov in znanj.

Čarna Kuhar,7. a, OŠ Mladika, Ptuj

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small