Pomoč pri plačilu šolskih dejavnosti

Starše oz. skrbnike, ki zaradi socialne stiske ne zmorejo v celoti plačati stroškov za šolske dejavnosti (plavalni tečaj, kulturni dan, športni dan, šolske potrebščine, strokovna ekskurzija...), vabimo, da izpolnijo obrazec Vloga za dodelitev sredstev iz šolskega sklada (priloga spodaj) in ga posredujejo šolski svetovalni delavki Ingrid Marovič (praviloma dosegljiva med 7.30 in 14.30). Lahko pa jo kontaktirajo tudi na telefonski številki 02 787 61 35 ali preko e-pošte (ingrid.marovicTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) in se pogovorijo o možnih rešitvah oz. pomoči. 

Vloga za dodelitev sredstev iz šolskega sklada.

 

Subvencioniranje šole v naravi za učence 5. razreda

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ponuja možnost subvencioniranja šole v naravi za eno generacijo. Sredstva za subvencioniranje šole v naravi se zagotavljajo iz državnega proračuna in so namenjena učencem, ki zaradi socialnega položaja ne zmorejo v celoti plačati prispevka za šolo v naravi. Vlogo za subvencijo šole v naravi dobite v šoli pri šolski svetovalni delavki Ingrid Marovič.

  

Subvencioniranje šolske prehrane

Prehrana otroka v šoli je lahko subvencionirana (brezplačna). Upravičenost do subvencije ugotavlja Center za socialno delo na osnovi veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji. V primeru, ko poteče veljavnost odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji, preneha tudi upravičenost do subvencije za šolsko prehrano. Pred novim šolskim letom staršem ni treba oddajati vlog za uveljavljanje subvencije prehrane, saj bodo šole upoštevale podatke iz veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji. Vlogo je treba vložiti samo v primeru, če družina nima veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji (potem starši oz. skrbniki oddajo vlogo za subvencionirano prehrano na pristojnem centru za socialno delo). Starše oz. skrbnike prosimo, da pravočasno preverijo veljavnost omenjenih odločb.

 

Upravičenost do subvencije malice: subvencija malice pripada tistim učencem, ki se redno izobražujejo in so prijavljeni na malico ter v družini povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku ali državni štipendiji, ne presega 591,22 EUR. Subvencija pripada v višini celotne cene malice.

Do subvencije malice so upravičeni tudi učenci, ki so nameščeni v rejniško družino na podlagi odločbe o namestitvi otroka v rejniško družino ter učenci, ki so prosilci za azil.

 

Upravičenost do subvencije kosila: subvencija kosila pripada učencem, ki se redno šolajo in so prijavljeni na kosilo ter v družini povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku ali državni štipendiji, ne presega 401,58 EUR. Subvencija se dodeli v višini cene kosila (kosilo je brezplačno). Učenci imajo pravico do subvencije za kosilo za vsak dan prisotnosti pri pouku in drugih dejavnostih obveznega programa v skladu s šolskim koledarjem. 

Obdobje upravičenosti
Učencu, ki se je na šolsko prehrano prijavil pred začetkom šolskega leta in njegova družina razpolaga z veljavno odločbo o otroškem dodatku ali državni štipendiji, pripada subvencija od prvega šolskega dne dalje, sicer pa od dneva prijave na kosilo.

Učencu, katerega družina razpolaga z veljavno odločbo o otroškem dodatku ali državni štipendiji, pripada subvencija od dneva priznanja pravice do otroškega dodatka ali državne štipendije. Učencu se za čas do dneva izdaje odločbe ustrezno poračuna plačane obroke.

V primeru prve vloge za subvencijo kosila, ker družina ne razpolaga z veljavno odločbo o otroškem dodatku ali državni štipendiji in tudi z njo ne bo razpolagala, ker do omenjenih pravic ni oziroma ne bo upravičena, pripada subvencija z dnem, ko center za socialno delo prejme vlogo za subvencijo kosila, če je bilo vlogi ugodeno. Učencu se za čas do dneva izdaje odločbe ustrezno poračuna plačane obroke.

Subvencija kosila se prizna za obdobje enega šolskega leta oz. do izteka odločbe o otroškem dodatku..

Odjava subvencionirane prehrane: če je otrok v šoli odsoten, je prehrano potrebno pravočasno odjaviti (do 8.30 za naslednji dan). V kolikor subvencioniranega obroka ne odjavite, otroka pa ni v šolo, se vam obroki za dni odsotnosti otroka zaračunajo s polno ceno obroka.

Več informacij najdete na spl. str. Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti / https://www.gov.si/teme/subvencije-prehrane-za-ucence-in-dijake/ ali pri svetovalni delavki Ingrid Marovič (02 787 61 35).

 

 

 

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small