V torek, 22. 2. 2022 je preko spletne povezave na Zoom potekla medobčinski otroški parlament. Našo šolo je zastopala Tia Lana Lončarič.

Že tretje leto zapored je tema Moja poklicna prihodnost. V razpravi so se dotaknili štirih podtem: 1. Vloga staršev pri izbiri poklica, 2. Izbira poklica – skrbi in pričakovanja, 3. Poklic in uspeh ter 4. Možnosti izbire: jih imamo ali ne?.

Zaključki, ki so jih skupaj dorekli, so sledeči.

Vloga staršev pri izbiri poklica

Želimo si, da bi starši bili predvsem naša podpora. Oni nas najbolje poznajo, zato nam pri izbiri poklica tudi lahko svetujejo. Njihove izkušnje so nam lahko v pomoč. Visokih pričakovanj staršev se bojimo, saj jih ne želimo razočarati. Vendar bi izbira poklica morala biti naša izbira.

Izbira poklica – skrbi in pričakovanja

Izbira poklica nam pomeni skrb, saj gre za pomembno prelomnico.  Morda ne izkoristimo vseh priložnosti, zato je pomembna tudi naša samoiniciativnost. Osnovno šolo vidimo kot ustanovo, v kateri nam bodo pomagali razviti veščine in sposobnosti, ki jih bomo potrebovali. Učitelji naj nas vodijo, da se bomo bolje poznali (karakter, močna, šibka področja) in se lažje odločali za poklic, ponudijo pa nam naj čim več praktičnih in konkretnih dejavnosti.

Poklic in uspeh

 Uspeh ni vezan le na izbrane poklice in na visoko plačo, saj si uspešen lahko v vsakem poklicu! Uspeh je najti zlato sredino – imeti dovolj denarja, a tudi dovolj časa za vse, kar te veseli, in za osebe, ki ti veliko pomenijo. Konec koncev pa potrebujemo vse poklice, zato ni prav, da se nam kot uspešne predstavljajo le tisti poklici, ki prinašajo visok zaslužek.

Možnosti izbire: jih imamo ali ne?

Možnosti izbire imamo veliko.  Če smo pripravljeni vložiti trud, da bi dosegli, kar si želimo, nam bo tudi uspelo. Želimo si tudi bolj realne slike poklicev.

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small