Kazalo člankov

V. VARSTVO UČENCEV IN DELAVCEV NA ŠPORTNIH DNEH IN IZLETIH

  • Vodstvo šole je dolžno zagotoviti dovolj učiteljev za spremstvo učencev - enega učitelja za največ 16 učencev oz. dva učitelja za skupino 30 do 32 učencev.

  • Če gredo učenci na organizirano dejavnost šole peš, jih mora vodja (razrednik ali drug učitelj, ki jih bo spremljal) opozoriti na vse vrste nevarnosti, ki lahko doletijo posameznika ali skupino: prometno varnostni predpisi, učenci naj se ne dotikajo mimo vozečih vozil, tudi ne stoječih, izogibajo naj se psov, v gozdu pa predvsem lisic in drugih živali, ki so lahko stekle, naj ne trgajo sadežev in rastlin, saj so lahko strupeni.

  • Če gredo učenci na organizirano dejavnost z avtobusom, je treba paziti na naslednje: vsak učenec mora imeti svoj sedež, med vožnjo morajo vsi sedeti na svojih sedežih, nihče se ne sme sklanjati skozi okna, ob izstopu iz avtobusa izstopi najprej en učitelj pri zadnjih in en učitelj pri sprednjih vratih, da učenci ne bi stekli pred ali za a-NTtobusom na cesto in spregledali vozila Za nadaljnje gibanje velja vse, je kar pod točko b.

  • Če gredo učenci na organizirano dejavnost z vlakom, morajo vsi spremljevalci skrbeti za: varen dostop učencev na železniški peron, kjer stoji vlak; če na vlak čakajo ob odhodu ali povratku, morajo stati skupine v varni oddaljenosti od prvega železniškega tira: ob vstopanju in izstopanju morajo paziti, da zlasti manjši učenci ne zdrknejo pod vlak, da se najhitreje umaknejo s tira na peron; med vožnjo vsi učenci sedijo na svojih sedežih, okna morajo biti praviloma zaprta, najmanj pa do višine nad glavo največjega učenca. Tudi na postajališčih je potrebno paziti, da se učenci ne sklanjajo prek oken. Obvezno sedi po en učitelj ob izhodnih vratih, ki vodijo iz vagona k glavnim vratom za vstop in izstop ter skrbi, da se noben učenec sam ne naslanja na vrata oz. kljuko, ki lahko popusti. Učencem je treba onemogočiti, da bi prehajali iz vagona v drugi vagon.

  • V gostiščih izletniških točk in drugod učitelj skrbi, da učenci ne bi naročali in pili alkoholnih pijač, na kar opozori osebje gostišča, po možnosti ugotovi, da hrana, ki jo gostišče prodaja, ni stara oz. pokvarjena, na previdnost pri nakupu prehrane opozori tudi učence same.

  • Učitelji in vodstvo šole so dolžni poskrbeti, da izhod in povratek na organizirane dejavnosti niso prezgodnji ah prepozni, da učenci ne bi v temi sami hodili domov oz. z doma. (e iz objektivnih razlogov tega ni mogoče preprečiti, se je nujno s starši dogovoriti, da pripeljejo učenca do prevoznega sredstva oz. jih tam počakajo. g) Vodstvo šole in razredniki opozorijo učence, da na šolske izlete in druge dejavnosti ne prinašajo ostrih - rezilnih predmetov, strelnega orožja, drugih koničastih predmetov, ki bi utegnili ob neprevidnem ravnanju poškodovati katerega od učencev.

  • V primera kakršne koli nesreče so dolžni pristojni učitelji poskrbeti za najhitrejšo zdravniško intervencijo in prevoz ponesrečenega do zdravnika, zdravstvene postaje ah bolnice in o tem čim hitreje obvestiti starše. Tudi v takem primeru mora ostati eden izmed učiteljev pri skupini učencev.

  • Učenci. ki imajo zdravstvene težave ( npr. astmatiki, srčni bolniki, epileptiki,...) so dolžni o tem obvestiti učitelja pred začetkom športnega dne ali izleta. V kolikor tega ne storijo učenec ali njegovi starši sami odgovarjajo za posledice, nastale zaradi teh zdravstvenih težav.

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small