Zaključek liter. in lik. natečaja Karitas: »Za mladost ni ovire, so samo prave izbire«

Datum
Pet, 14. 5. 2021 6:00 - 7:00

Opis

Karitas že ves čas epidemije blaži stiske najboljogroženih znotraj ranljivih skupin. S projektom VAU-Vključeni.Aktivni.Uresničeninadgrajujemo naša prizadevanja ter naslavljamo potrebe otrok in mladostnikov,starejših ter mladih migrantov, med katerimi izstopajo osamljenost,izoliranost, socialna izključenost, nevarnosti in pasti spleta, slabainformiranost ter ozaveščenost, diskriminacija, nasilje in povečane težave napodročju izobraževanja ter zaposlovanja. Za otroke in mladostnike iz socialno šibkejšihokolij izvajamo družabništvo ter učno pomoč.

 Učence 2. in3. triade osnovne šole pa v okviru nagradnega literarnega in ustvarjalnega natečaja »Za mladost ni ovire, so samoprave izbire.« vabimo k refleksiji časa, okoliščin, v katerih živimo indoživljanja v povezavi z njimi ter jih spodbujamo k aktivnemu iskanju rešiteviz stisk, povezanih s covid-19.

Mentorje vabimo,da učence spodbudite k razmisleku: Kdo v resnici sem? Kako deluje moje telo,moji možgani, moje srce? Kje najdem energijo, da zjutraj vstanem in delam zašolo? Kaj me žene, da se družim s prijatelji, čeprav samo s klicem? Kakoostanem povezan s prijatelji kljub omejitvam? Kaj me motivira, da pomagamstaršem? Koliko moči porabim za to, da premikam noge, roke, diham, pišem,tipkam, gledam? Kaj moram narediti zavestno, kaj pa lahko naredim avtomatsko?Kaj je tisto, kar me najbolj žalosti, skrbi? Kaj je tisto, kar mi polepša dan?Kako vsak dan poskrbim za svoje zdravje? Sem odkril v času epidemije kakšnesvoje skrite talente? Kje so meje moje svobode, da z njo ne ogrožam drugih insebe? Kaj mi pomenita solidarnost in varnost? Kakšne rešitve za stiske bipredlagal? Kaj lahko jaz sam naredim za lepši jutri? Česa se veselim vprihodnosti?

Učenci lahkosodelujejo z zgodbo, esejem, pesmijo, stripomali drugim literarnim delom v slovenskem jeziku oz. z risbo, sliko,fotografijo, kratkim filmom ali drugim ustvarjalnim delom na temo: mojestiske in rešitve le-teh, moja skrb za duševno in telesno zdravje, moja družinain odnosi znotraj nje, ohranjanje stikov s starimi starši, medvrstniškakomunikacija, izzivi in pasti na spletu, solidarnost ter pomen skupnosti ipd.

Natečaj poteka od1. 2. 2021 do 14. 5. 2021. Na natečaj se prijavlja posameznik z lastnim prispevkom, lahko pa učencisodelujejo v okviru šole in prispevke posreduje mentor.

Vsebino seposreduje na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali po navadni pošti na naslovSlovenska karitas, Kristanova 1, 1000 Ljubljana (s pripisom: natečaj »Za mladost ni ovire, so samo prave izbire.«).

Več onatečaju, Pravila in pogoje za sodelovanje in obrazec Soglasje staršev najdetena https://www.karitas.si/vau/.

 OSTALEMOŽNOSTI SODELOVANJA ZA ŠOLE:

V okviruprojekta se bodo na šolah od aprila do decembra 2021 izvajale tudi interaktivne delavnice za učence  2. in 3.triade osnovne šole »Za mladost ni ovire, so samo prave izbire.«

Otrocibodo preko delavnic lahko prepoznali pasti spleta (nasilje na spletu,izsiljevanje, pornografija, nasilje na podlagi spola in soc-ekonomskegastatusa) in znali kritično ovrednotiti pridobljene informacije. Prav tako bodospodbujeni k razmisleku,  kje so mejenaše svobode, da z njo ne ogrožamo drugih in sebe ter o pomenu solidarnosti in varnosti. Otroke in mladostnike bomo vključevali viskanje rešitev iz stisk. Poudarek bo tudi na lastni aktivnosti za ohranjanjeduševnega in telesnega zdravja. Informacije ter prijave za termin na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 Ostale delavnice:

·        Natečaj na temoodgovornega odnosa do alkohola

·        Pokloni zvezek

·        Preventivne delavnice o trgoviniz ljudmi

·        Tek podnebne solidarnosti

Delavnice so podrobnejepredstavljene na: www.karitas.si/delavnice/

 Več o aktivnostih projekta VAU – Vključeni.Aktivni.Uresničeni.si lahko preberete na spletni strani https://www.karitas.si/vau/.


                                                                                                         

 

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small

FRENK index.php konec