Učbeniški sklad je v skladu z ZOFVI in Pravilnikom o upravljanju učbeniških skladov ustanovljen zato, da učenkam in učencem zagotovimo učbenike, ki jih potrebujejo pri pouku.

Starši se sami odločijo, ali bodo svojemu otroku učbenike kupili ali si jih bodo izposodili v šoli. Izposojevalnino sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. V učbeniškem kompletu ni delovnih zvezkov in drugih gradiv, zato jih starši kupijo sami. Posamezne učbeniške komplete za novo šolsko leto si bodo učenci izposodili prvi teden v septembru.

Ob izteku šolskega leta morajo učenci vrniti vse učbenike. Za zadržan ali poškodovan učbenik plača učenec odškodnino v skladu s 5. členom Pravilnika o učbeniških skladih.

Na kaj morajo biti uporabniki pozorni pri izposojenih učbenikih:

  1. Učbeniki morajo biti oviti v zaščitni papir, da se ne poškodujejo. Priporočamo zavijanje v odstranljive ovitke ali prozorno samolepilno folijo.
  2. Na izposojene učbenike ni dovoljeno lepiti etiket s podatki učencev. Vse etikete oz. nalepke učenci nalepijo na zaščitni papir ali ovitek.
  3. Vsak učbenik ima na prvih straneh štampiljko s podatki o šoli, učenec pa mora v prazni prostor znotraj te štampiljke s kemičnim svinčnikom vpisati zahtevane podatke ob začetku šolskega leta. Le tako bo lahko v primeru zamenjave ali izgube oz. drugih zapletov brez težav dokazal, da je le-ta učbenik njegov.
  4. Učbenik je potrebno vrniti v celoti, torej v takšnem sestavu in stanju, kot ga je učenec prevzel (brez etiket in brez ovitkov, nepopisan, vendar z vpisanimi podatki o uporabniku, z vsemi dodatki v učbeniku …).


Skrbnica učbeniškega sklada:
Urška Hlupič Voda

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small