Zgodovina šolstva na Ptuju sega skoraj 500 let v preteklost. Prvi dokument, v katerem je zapisano, da je na Ptuju obstajala šola, je ptujski Mestni statut iz leta 1513, kjer so v uvodnih členih zapisana določila o šoli in učitelju.

O zgodovini šolanja in izobraževanja najdemo veliko podatkov v mestnih kronikah iz začetka 17. stoletja. Podatki s e nahajajo v župnijskih knjigah, ker je tudi zapisano, da mora za plačo učitelja poskrbeti mestna občina.

V času učitelja Jožeta Gerholda je šola dobila leta 1796 naziv »Musterschule« oziroma kot so takrat rekli »izgledna šola«.

Mestni šoli se je leta 1789 priključila še župnijska šola pri sv. Ožbaltu.
Zraven mestne šole je 1843 nastala še slovenska šola pod okriljem minoritskega samostana, ki je po selitvah po raznih prostorih dobila svojo zgradbo leta 1878 in se je imenovala Šola ptujske okolice. Ker se je število učencev v mestni šoli večalo, so jo leta 1887 razdelili na deško in dekliško. Fantovska šola je bila ustanovljena 1888 leta, in sicer je stala v današnji Raičevi ulici, dekliška pa je ostala v prostorih ptujskega župnišča.

Dekliška šola je dobila 1902 leta nove prostore, ki so bili v zgradbi, kjer je danes OŠ Mladika. Stavba je bila imenitna, zato se je prijelo ime Lepotica ob Dravi. V šoli je potekal pouk v nemškem jeziku. Dajala pa je zavetje dekliški ljudski šoli, dekliški meščanski šoli in dekliškemu nemškemu dijaškemu domu. Po prvi svetovni vojni je Višji šolski svet združil deško in dekliško osnovno šolo.

 Mladika-1910

Leta 1928 so združili še deško in dekliško meščansko šolo, ki je bila v naši šoli, in sicer se je imenovala Meščanska šola Maksa Pleteršnika.

Ob koncu druge svetovne vojne je bila zgradba zaradi bombardiranja močno poškodovana, tako da pouk v njej ni bil možen. Nemci so tudi porušili sosednjo šolo, zato je bil pouk v nekdanji deški šoli, v popoldanskem času pa v prostorih gimnazije.

Zgradbo Mladike so obnovili 1948 leta. Osnovno šolo Ptuj so obiskovali osnovnošolci, ki so bili iz levega brega mesta.

V letu 1958 je prišlo do preureditve šol. Z ukinitvijo nižjih gimnazij so na Ptuju nastale štiri osemletne osnovne šole.

V Mladiki sta nastali Osnovna šola Tone Žnidarič in Osnovna šola Jože Lacko, ki pa sta se leta 1961 združili v enotno šolo Tone Žnidarič, ki je ob združitvi imela kar 1382 učencev. Leta 1977 se je k matični šoli pridružila še podružnična šola, in sicer Osnovna šola Vinka Jurančiča iz Vitomarcev. V naslednjem letu pa se je pridružila še nova podružnična šola iz Trnovske vasi. Ker je imela šola preveliko število učencev, so posledično leta 1979 ustanovili Osnovno šolo Olge Meglič, kamor so vpisali ostale učence.

V letu 1991 se je šola preimenovala v Osnovno šolo Mladika in v naslednjih letih izgubila obe podružnici.

V letu 1999 smo na šoli odprli preurejeno mansardo, kjer smo pridobili nove učilnice, in s tem delno zadostili pogojem za prehod na devetletko.

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small