icon facebook png 26 icon instagram icon instagram Erasmus+  Erasmus+  Erasmus+Erasmus+
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Varnost v prometu je ena pomembnejših tematik v današnjem času, zato jo najdemo tudi v učnem načrtu vsakega vrtca in seveda osnovne šole.

Vrtci in osnovne šole poizkušajo na različne načine o varnosti v prometu osvestiti naše najmlajše, vendar z redko katerim programom, dejavnostjo oz. projektom zajamejo tako teoretični, kot tudi praktični del preventivne vzgoje o varnosti v cestnem prometu.

Namen programa JUMICAR je, da otrokom na zabaven, pa vendar poučen način, preko igre, predstavimo pravilno vedenje v prometnem okolju, tako da bodo postali bolj previdni in vestni udeleženci v prometu. Postavljeni so v vlogo voznika in doživljajo dogodke, kot jih opaža in zaznava voznik v pravem prometu. Obenem pa bo to za otroke tudi posebna izkušnja – nimajo namreč vsak dan možnosti, da bi se s štirikolesniki vozili po cesti s pravimi križišči, prometnimi znaki in pravim semaforjem!

Izvedba programa JUMICAR je sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela. Pri programu JUMICAR otroke preko predavanja seznanimo z osnovno kulturo v cestnem prometu, gibanju ob cesti oz. po prometnih površinah, prečkanjem ceste ter s prometnimi znaki in njihovim pomenom.

Praktični del programa JUMICAR, se odvija na poligonu, kjer je postavljenih več križišč, semafor in prometni znaki.

Pri programu JUMICAR se otroci v praktičnem delu preizkusijo v vožnji z Jumicar mini avtomobilčki na bencinski pogon, ki vsebujejo vse elemente pravega vozila od varnostnega pasu, zavornega pedala in pedala za plin. Poligon je primeren za zunanjo postavitev v velikost približno 15 X 15 m.

Promet na poligonu nadzoruje več za to usposobljenih mentorjev, ki otroke opozarjajo na napake in jim razložijo, kako ravnati v določenih situacijah.

Tako so se naši učenci preizkusili v spretnostni vožnji z avtomobilčki ter po končanem praktičnem delu prejeli vozniško dovoljenje, ki pa velja, seveda, samo za vožnjo z Jumicar avtomobili. Zelo so uživali.


Simple Picture Slideshow:
Could not find folder /var/www/html/images/Aktualno/2013_14/Jumicar

Zapisala: Karmen Plavec

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small