icon facebook png 26 icon instagram icon instagram Erasmus+  Erasmus+  Erasmus+Erasmus+
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Kaja Maruša König je 14-letno dekle z izjemnim talentom za likovno umetnost. Od nedelje, 5. januarja 2014 ima v avli naše šole prvič samostojno razstavljene svoje izdelke.

Svojo ustvarjalno pot je začela že v predšolskih letih. V vrtcu so jo vzgojiteljice prepoznale kot likovno nadarjeno in jo pri njenem delu že od samega začetka spodbujale. Ena izmed vzgojiteljic je njene stvaritve uporabila celo v svojem diplomskem delu.

kajina rasz

Podpirajo jo tudi starši, najbolj pa jo navdihuje dedek, ki je bil po poklicu soboslikar in pleskar, ki je s svojimi mnogimi izkušnjami zelo vplival na njen umetniški razvoj.

V osnovni šoli so njen talent spodbujali tako učitelji razredne, kot predmetne stopnje. To se je kazalo predvsem v mentorstvu. V četrtem in petem razredu je svoje sposobnosti še dodatno razvijala pri krožku Dopisništvo in natečaji, pod vodstvom učiteljice Karmen Plavec, s katero je dobro sodelovala. S svojimi risbami, slikami in drugimi likovnimi izdelki je sodelovala na številnih natečajih in tekmovanjih.

Svojo sliko s konji je podarila tudi nekdanjemu predsedniku države, ko je obiskal njen razred pred dvema letoma.

Leta 2011 je začela obiskovati tudi likovno sekcijo pod vodstvom Maksa Menonija, kjer je pridobila mnoge izkušnje in obilo znanja. Tam je delovala dve leti.

V šestem razredu jo je likovno umetnost začela poučevati učiteljica Miroslava Mijačević, ki ji Kaja pripisuje tudi največji pomen pri njenem vodenju na likovno-izobraževalni poti. Zelo dobro sta se ujeli in tako tudi delujeta.

Kaja se udeležuje skoraj vseh projektov, ki nastajajo pod njenim mentorstvom, kar zahteva tudi številne sobote in nedelje ter jutra, preživeta v šoli, vendar Kaja pravi, da to dela z veseljem.

Decembra 2012 je dokončala svoj največji projekt do sedaj. To je bila slika Snežna kraljica. Na platno, v obliki kvadrata, s stranico dolgo meter in pol, je slikala z akrilnimi barvami. Motiv je bil pravljičen. Razstavljena je bila pred mestno hišo med prazniki. Trenutno je v lastni Mestne občine Ptuj.

Razstavljene rise so nastajale v razponu dveh let.

Razstava je sestavljena iz treh panojev.

Na prvem panoju so dela, ki so nastala v procesu študija vsakdanjih predmetov in tihožitja.

Na drugem panoju so dela po opazovanju živih bitij, tretjem panoju pa so risbe čisto domišljijske, nastale so iz čistega veselja.

Vsi smo nanjo izjemno ponosni, razstava pa je požela veliko pohval.

Astrid Marovič, 9. a

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small