icon facebook png 26 icon instagram icon instagram Erasmus+  Erasmus+  Erasmus+Erasmus+
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

1. 2. 2013 se bo začel uporabljati nov Zakon o šolski prehrani. Zakon prinaša nekaj pomembnih sprememb.

SUBVENCIJA ZA MALICO

V proračunskem letu 2013 in 2014 so do subvencije za malico oz. do brezplačne malice upravičeni učenci iz družin, v katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku, ne presega 53 % neto povprečne plače v RS.

SUBVENCIJA ZA KOSILO

Do subvencije za kosilo so upravičeni učenci iz družin, v katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku, ne presega 18 % neto povprečne plače v RS (prvi razred otroškega dodatka).

Navedeni pogoji se bistveno razlikujejo od dosedanjih v tem, da so vezani neposredno na odstotek, ugotovljen v postopku odločanja o pravici do otroškega dodatka (in ne več na skupni izračun družinskih dohodkov upoštevanih pravic do otroškega dodatka, denarne socialne pomoči in državne štipendije). To pomeni, da bo pravico do subvencije za malico in kosilo dobilo večje število učencev kot doslej.

UVELJAVLJANJE PRAVIC – VLOGE

Odločbe, izdane po prej veljavnih predpish, s katerimi so učenci pridobili subvencijo za malico oz. kosilo, se ne spreminjajo in veljajo do izteka.

Učenci, ki pravice do subvencije nimajo priznane, vendar imajo v družini veljavno odločbo o otroškem dodatku ali državni štipendiji (polnoletni dijaki), veljavni na dan 31.12.2012, in v kateri je ugotovljeni odstotek neto povprečne plače v okviru zgoraj navedenih cenzusov, bodo pravico do subvencije pridobili s 1. 2. 2013. Tem učencem bo center za socialno delo izdal odločbo o upravičenosti do subvencije za malico oz. kosilo po uradni dolžnosti (prejeli jih bodo po pošti), predvidoma do konca januarja 2013, kar pomeni, da jim ni potrebno vlagati vlog, saj center s podatki o izdanih odločbah o otroškem dodatku oz. štipendiji že razpolaga.

Učenci, ki pravice do subvencije malice oz. kosila nimajo priznane in v družini nimajo veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji, pa morajo pri pristojnem centru za socialno delo vložiti vlogo za subvencijo malice oz. kosila. Rok za vložitev vloge je dva meseca od uveljavitve zakona, pravica pa jim bo veljala od začetka uporabe zakona, torej od 1. 2. 2013.

Prosimo vas, da pregledate veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji, da boste lahko pravočasno oddali morebitno novo vlogo za subvencijo malice oz. kosila na center za socialno delo in morebitne nove prijave na kosilo (nov obrazec Prijava učenca na šolsko prehrano, ki ga dobite v tajništvu ali na spletni strani šole).

Dodatne informacije dobite v šoli v šolski svetovalni službi oz. v tajništvu ali na tel. št. 02 787 6130.

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small