icon facebook png 26 icon instagram icon instagram Erasmus+  Erasmus+  Erasmus+Erasmus+
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Na OŠ Mladika učitelji poučujemo nemščino kot obvezni in neobvezni predmet, zato smo veseli, če se starši odločijo in vpišejo otroke k tem uram.  Pri urah se učijo različnih komunikacijskih spretnosti nemškem jeziku, ki ga lahko srečajo kmalu, ko prestopijo slovensko mejo.

Mnogi izmed staršev so zaposleni na nemško govorečem področju. Poznavanje jezika pa lahko nadgradimo tudi s širino in mi smo to znanje razširili tudi na spoznavanje nemške literature.

V tem letu smo z učenci 8. razreda, ki obiskujejo nemščino kot obvezni izbirni predmet pripravili gledališko predstavo, kjer smo predstavili začetek nemške poezije nesmisla. Z učenci smo skupaj prebrali besedilo in ga analizirali. Nato smo se lotili priprav, ki so bile zelo zanimive, ker smo upoštevali naše različne spretnosti in jezikovne zmožnosti.

K sodelovanju smo povabili tudi glasbenike, ki so s svojimi instrumenti prikazali pomen besed in glasbe, ki ni bila v smiselnem sozvočju. To so bili prav tako učenci nemščine, a obiskujejo nemščino v 7. razredu. 

V sami predstavi se je predstavilo 16 učencev. To so bili: Iza Emeršič, Lea Strelec, Tadej Srečkovič, Nika Leben, Hana Iskra, Tjaša Petrovič, Matic Hliš, Blažka Margušić, Lucija HajdinjakMarko Matić, Zala Roškar, Nik Petek, Natan Likavec, Žiga Kolarič, Tinka Munda in Vita Toplak. Pripravili smo tudi gledališki list. Sliko za naslovnico pa je naslikal učenec Nik Petek.

Našo pesem je napisal Johann Gottfried Herder, znan kot nemški filozof. Naslov njegove pesmi pa je Olla Potrida.

S to predstavo smo se premierno predstavili v soboto, 13. aprila 2019, na XVI. Theaterspiele, v Narodnem gledališču v Varaždinu. Tega srečanja so se udeležili učenci nemščine iz osmih evropskih držav in skupine, ki so se predhodno udeležili gledaliških delavnic na OŠ Vidovec, ki je bila z njihovo učiteljico in glavno organizatorico Leo Lesar Dolenc, osrednji center gledališkega dogajanja. Cel dan pa nas je spremljala učiteljica Sabina Rižnar.

Učenci so bili veseli, ker so lahko nastopili na pravem odru in vsi skupaj se veselimo novih izzivov.

Mentorica: Karmen Ivančič

Varaždin

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small