icon facebook png 26 icon instagram icon instagram Erasmus+  Erasmus+  Erasmus+Erasmus+
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Na 26. regijskem srečanju mladih raziskovalcev Spodnjega Podravja in Prlekije, ki je potekalo 23. 3. 2018 na Elektro in računalniški šoli na Ptuju, je bilo predstavljenih 42 raziskovalnih nalog iz 17. različnih področij. OŠ Mladika je bila zastopana z dvema nalogama:

90 let PGD Spuhlja - področje Zgodovina in umetnostna zgodovina

Avtorici: Tjaša Rižner in Lara Zamuda

Mentorica: Majda Kramberger Belšak

Mladinski vogal - inovacijski predlog

Avtorici: Blažka Margušič, Zala Roškar

Mentorica: Nataša Vauda

Obe nalogi sta dobili zlato priznanje in sta se uvrstili na državno tekmovanje.

Čestitamo!

90 let PGD Spuhlja

Gasilstvo ima v naši vasi Spuhlja že 90. letno tradicijo. Raziskovalno nalogo smo naredili z namenom, da pregledamo vso staro, ohranjeno gradivo in primerjamo začetke gasilstva v naši vsi z današnjimi razmerami. V raziskovalni nalogi smo naredili primerjavo med gasilsko opremo nekoč in danes, primerjali smo gasilske domove in način financiranja društva skozi 90-letno zgodovino, sedanji požarni okoliš s starejšimi ohranjenimi. Prav tako smo pregledali število članov, predsednike ter poveljnike od začetka delovanja društva do danes. Ker je dokumentacija iz prvih let delovanja društva skrbno ohranjena, smo naredili pregled vseh ustanovnih članov društva iz leta 1928. Pregledali smo tudi statute, žige in prapore, ki so bili oziroma so v uporabi do danes. Z gasilskim veteranom smo izvedli intervju in skozi njegov pogled izvedeli, kakšni so bili začetki delovanja gasilskega društva v Spuhlji.

Ugotovili smo, da se je število članstva v PGD Spuhlja od začetnih 34 članov do danes povzpelo na 275. Ob ustanovitvi društva so gasilci največkrat pomagali pri gašenju požarov, danes pa zraven požarov pomagajo velikokrat tudi pri drugih elementarnih nesrečah. Prvo alarmiranje gasilcev je potekalo s pomočjo trobentačev, nato ročne sirene, pozneje električne sirene, danes pa s pomočjo sporočil na telefon in po potrebi s sireno. V začetku so požare gasili z vodo, ki so jo zajemali iz globljih studencev v vasi, danes se voda za gašenje uporablja iz hidrantnega omrežja. Iz ohranjene dokumentacije smo ugotovili, da so v prvih letih delovanja dajali velik poudarek na iskanju finančnih sredstev za delovanje društva, ki so jih pridobili s pomočjo prirejanj tombol in veselic ter prostovoljnimi prispevki vaščanov. Gasilska oprema in gasilska vozila so se v 90. letih posodabljali glede na tedanje zmožnosti financiranja in razvoja. Gasilski domovi so bili v začetku majhni, gradili so jih vaščani sami. Sedanji gasilski dom je sodoben in prostoren, zaradi zakonodajnih določil, ga je gradilo podjetje z usposobljeno gradbeno ekipo. Zelo naju veseli, da se število članstva PGD Spuhlja veča in da sva tudi sami članici društva.

 

Mladinski vogal

K raziskovalni temi Mladinski vogal, naju je pritegnil letošnji projekt v katerega je vključena tudi naša šola, Teden kulturne dediščine, ki bo potekal pod naslovom Kjer preteklost sreča prihodnost. Namen tega projekta je, da bi mladi  na svoj izviren način oživeli kulturno dediščino. 

Velikokrat sva slišali, kako so naši starši pripovedovali o časih, ko je bilo staro mesto Ptuj polno prireditev, trgovin in gostinskih lokalov. Imeli so tudi Klub mladih, kjer so prirejali plesne večere in se družili.

Če se danes sprehodimo po ulicah starega mestnega jedra vidimo, da je slika precej drugačna in da mesto za nas mlade ni zanimivo in privlačno. Center interesnih dejavnosti na svoji lokaciji ponuja precej različnih izobraževanj in skrbi za filmsko ponudbo, vendar je njegova lokacija izven starega mestnega jedra. Za druženje in ustvarjanje vseh generacij skrbi tudi Špajza modrosti.

Generacije Ptujčanov pred nami, so nam zapustile čudovito kulturno dediščino, ki pa je žal v veliko primerih zapuščena in potrebna obnove.

S to nalogo sva želeli prispevati nekaj zamisli, kako bi na Ptuju lahko oživeli staro mestno jedro s pomočjo mladih. V teoretičnem delu, so naju  zanimali  vzroki, zakaj umirajo stara mestna jedra, opisali sva kulturno dediščino, ki nam jo ponuja staro mestno jedro Ptuja, natančneje Mestni trg. Posebej naju je zanimala Vogalna zgradba na Murkovi ulici 2, v katero sva umestili Mladinski vogal, po meri osnovnošolcev.

S pomočjo ankete, ki sva  jo  izvedli med učenci, sva ugotovili  ali je staro mestno jedro dovolj zanimivo za mlade, kaj bi si želeli, da bi se v Mladinskem vogalu dogajalo in ali bi več prihajali v mesto, če bi Mladinski vogal dejansko zaživel. Izdelali sva načrt, s katerim sva  Mladinski vogal umestili v Vogalno zgradbo  in predstavili, kaj bi  Mladinski vogal mladim ponujal.

 

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small