icon facebook png 26 icon instagram icon instagram Erasmus+  Erasmus+  Erasmus+Erasmus+
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

20. novembra obeležujemo svetovni dan otroka in letos tudi 28. obletnico sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah. Unicef je tako letos izpeljal projekt, v katerem otroci »prevzamemo svet«, in smo vsaj tisti dan bolj slišani.

Odrasle smo otroci nadomestili v politiki, medijih in raznih podjetjih. Otroci so za en dan prevzeli vlogo predsednika RS, predsednika Vlade RS in na družbenih omrežjih predsednika Državnega zbora. Iz vrst najmlajših smo dobili tudi ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministra za izobraževanje, znanost in šport ter župane enajstih občin. Ker se je letos temu projektu pridružila tudi MO Ptuj, sem županovanje na Ptuju prevzela učenka 9. razreda OŠ Mladika Zala Vučak.

Na ta dan sem se sestala z županom Miranom Senčarjem, kateremu sem predstavila izsledke raziskave, ki jo je UNICEF izvedel letos, v oktobru in novembru z otroki starimi med 7 in 15 let. Raziskava je pokazala, da je kar 70% otrok s svojim življenjem v Sloveniji zadovoljnih, 78% pa je družina najpomembnejša. Ta podatka sta me presenetila in sem zelo zadovoljna z njima.  Nekoliko manj pozitiven podatek je, da kar 78% otrok meni, da nimajo stika z županom, samo 7% otrok pa je mnenja, da jih župan upošteva. Župan je ta podatka argumentiral z mislijo, da so nam mladim odprte vse poti do njega, samo da se ne trudimo dovolj za to. Tudi jaz menim, da je župan pripravljen sodelovati z nami, morda pa je razlog to, da teh možnosti nismo poznali. Upam, da se bo s projektom mini županovanja to sodelovanje bolj okrepilo.

Kasneje me je gospod župan pospremil do bodočega spominskega parka in dominikanskega samostana, kjer nam je vodja projekta Mojca Horvat predstavila dosedanje faze obnove in načrte za prihodnje.

Sestala sem se tudi s predstavnikoma dveh največjih organizacij za mlade na Ptuju, z direktorjem Centra interesnih dejavnosti, Aleksandrom Kranerjem in predstavnico Društva prijateljev mladine, Urško Vučak Markež. Predstavila sem jima izsledke raziskave in projekt vzpostavitve varnih točk na Ptuju, ki je obenem tudi prva točka v akcijskem načrtu Otrokom prijazna Unicefova mesta.

Zala sestanek

Vse od izvolitve mi je bila v veliko pomoč vodja projekta Otrokom prijazna Unicefova mesta Jasmina Krajnc, ki me je v ponedeljek ves čas spremljala.

Na ta dan sem se naučila veliko novega in se že zelo veselim sodelovanja z mladimi ter gospodom županom. Da bi ta vez postala močnejša, pa bi predvsem rabila mnenja vas, mladih, ker vi najboljše veste, s čim ste zadovoljni in česa si želite. Zato vas vabim, da mi pišete svoje predloge, da se mladi povežemo in si ustvarimo najboljše okolje za nas. Skupaj si lahko prizadevamo za boljšo prihodnost.

Pišete mi na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zala Vučak, 9. b

OŠ Mladika

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small